Mitä on yrittäjäosaaminen?

Yritystoiminta ja yrittäjyys vaativat kunkin alan osaamista. Yrittäjäosaamisella tarkoitetaan sitä osaamista, mikä saa yrityksen liiketoiminnan menestymään (vrt. liiketoimintaosaaminen). Kokilla on kokin ammattitaito, ravintolayrittäjällä on kokin ammattitaidon lisäksi yrittäjäosaamista, jolla ravintola saadaan toimimaan kannattavasti.

Mutta mitä on yrittäjäosaaminen? Yrittäjäosaaminen ja liiketoimintaosaaminen on usein rinnastettu samoiksi asioiksi. Ajattelen kuitenkin, ettei se ihan näin ole. Liiketoimintaosaaminen pitää yrityksen pyörimässä tehokkaasti ja varmistaa taloudellisesti kannattavan tuloksen.

Liiketoimintaosaamista on tehokas taloudenpito, hyvä henkilöstöjohtaminen ja asioiden ja prosessien johtaminen tehokkaasti. Tämä kaikki on erittäin tarpeellista ja hyödyllistä. Mutta liiketoimintaosaaminen ei varsinaisesti synnytä uutta liiketoimintaa.

Monet tutkimukset kansainvälisesti (mm. Kyndt & Baert 2015) vahvistavat sen, että yrittäjäosaaminen on vielä oma juttunsa.

Yrittäjäosaamiseen liittyy juuri yrityksen alkutaipaleen aikana tarvittava kyky nähdä ja luoda liiketoiminnan edellytykset ”tyhjästä”.

Yrittäjät synnyttävät uutta liiketoimintaa ja näkevät uusia mahdollisuuksia.

Jouni Suonpää

Jouni Suonpää

Cimson Konsultointi